Beslissende week voor Autoindustrie.

Porsche: Omgekeerde Werkelijkheid

Porsche: Omgekeerde Werkelijkheid

In het Amerikaanse leger noemen ze weken als deze hellweek, de alomvattende week waarin de laatste puntjes op de i worden ingezet voor een grote operatie. Hellweek is het zonder meer ook deze week voor heel veel bekende autofabrikanten, want er zullen besluiten vallen die ongekend zijn binnen de moderne economische tijdschrijving.

Nog deze week valt de beslissing over Opel in Duitsland. Er dingen 2 grote concerns om de overname van dit automerk: het Canadees/Russische Magna International en het Italiaanse merk Fiat. Beide partijen hebben vanmorgen van de Duitse Minister van Economische Zaken Karl-Theodor Zu Guttenberg (38) (!) te horen gekregen dat hij het bod te mager vindt en de risicopositie voor de Duitse Staat als tweede investeerder in Opel, te hoog. Zu Guttenberg gaf aan een gecontroleerd faillissement van Opel nog altijd als een mogelijkheid te zien die ‘zeer wel te overwegen valt’. Voor General Motors geldt feitelijk een soortgelijk scenario; het is een publiek geheim dat President Obama een groot voorstander is van een gecontroleerd laten falen van General Motors, om daarna met nieuwe principes en onder totaal nieuwe normen een nieuw GM te laten ontstaan.

En dan is er nog het debacle rond Porsche, het extreem kleine zusje van Volkswagen/Audi dat begin dit jaar nog extreem stoer een volledige overname trachtte te verwezenlijken van Volkswagen. Intussen is dat kleine zusje dermate diep in de rode cijfers geslonken (verlies is vanmorgen begroot op ruim € 1.375 miljard) dat een beroep is gedaan op Volkswagen de Duitse Regering om versneld geld te pompen in het luxe automerk, omdat het anders gewoon failliet raakt. In het geval van Porsche is wanbeleid en falend management zonder meer de oorzaak van de malaise.

Met dit alles komt helaas mijn aankondiging begin dit jaar (faillissement General Motors) helaas alweer een stap dichterbij en struinen we af op de ergste economische zomer in tijden. We blijven echter positief: na de zomer gaan we een prachtige herfst tegemoet waarbij het licht weer gaat schijnen. Daar ben ik van overtuigd.

Laat een Reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

What is 15 + 11 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)