Leiderschapsregel nr. 2: Je bent het gemiddelde van de 5 mensen met wie je het meest omgaat.

roddelenEr is geen ontkomen meer aan, bukken helpt niet meer, vluchten ook niet: mijn kinderen zijn in de puberteit terecht gekomen. He-le-maal niets mis mee, want mijn leuke, vrolijke tweeling van weleer is nog steeds een zeer gezamenlijk ondernemend duo dat, zoals ik het al noemde toen ze eenmaal 2 jaar oud waren, ‘draadloos’ met elkaar kan communiceren. Alleen al een blik van de één geeft de ander voldoende inzicht in wat de stand van zaken is in de omgeving.

Ik heb altijd al gezegd dat mijn vrouw en ik een enorme spiegel voorgehouden zouden krijgen bij de puberteit van onze kinderen – en ik kan je één ding zeggen: die spiegel is een enorme grote spiegel gebleken. Ik zie om de zoveel momenten mijn tekortkomingen maar ook mijn sterkere kanten terugkomen. Héél leuk en bijzonder leerrijk. Mijn altijd al verkondigde stelling, dat je gaat lijken op de mensen met wie je het meest omgaat, wordt evenzeer dezer dagen met volle kracht onderbouwd. Ik zeg altijd in mijn opdrachten of tegen de mensen die ik begeleid dat je het gemiddelde bent van de 5 mensen met wie je in je leven het meest omgaat, en dat blijkt bij mijn kinderen opnieuw zo uit te komen.

Mijn leiderschapsregel nr 2 is dan ook een oproep om je in ieder geval in je werk zoveel mogelijk te laten omringen door mensen die er positieve instelling op nahouden. Door mensen die ergens in succesvol zijn en die zich in ieder geval niet schuldig maken aan één van de grootste plagen in organisaties en bedrijven in ons land: roddelen. Ga schadelijke mensen uit de weg.

Het is heel erg plat, dat weet ik, maar maak eens voor jezelf een lijst van iedereen met wie je vaker omgaat: je familieleden, collega’s, vrienden enzovoort en ga daarna die lijst af. Plaats bij diegene van wie je een positieve lading ondervindt een plusje, en bij degene met wie negativiteit ondervindt, een minnetje. Ga vervolgens zoveel mogelijk of in ieder geval beduidend meer om met de mensen van wie je een positieve invloed ondervindt, en doe dat minimaal één maand aaneengesloten. Opnieuw, ik weet, het is een wat makkelijke, platte oefening, maar oh-oh-oh zet je schrap voor de gevolgen!

Probeer het eens, en laat me even weten wat je hebt vastgesteld – of, beter nog, deel het even met iedereen die dit blog bezoekt. Ik durf een kop koffie er om te verwedden dat je enorme veranderingen hebt vastgesteld!

Laat een Reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

What is 14 + 15 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)