Ryanair’s O’Leary: Ongecontroleerd Projectiel.

Raynair's O' Leary: iets rustiger mag best.

Raynair's O' Leary: iets rustiger mag best.

De luchtvaartbranche heeft, zo zegt zij het zelf, sinds enige tijd hinder van ‘overstekend wild’. Ditmaal zijn het niet wilde ganzen of opschrikkende vogels die op luchthavens het opstijgen onveilig maken, maar komt het gevaar uit eigen kring. Het luistert naar de naam Michael O’ Leary en het is concernbaas van Ryanair.

Er is al langer opschudding over de uitspraken van O’ Leary. Zo wist hij een maand geleden flink wat opschudding te veroorzaken door te melden dat Ryanair als eerste luchtvaartmaatschappij een ‘fat-tax’ zou invoeren, een belasting voor mensen die te zwaar zouden zijn volgens de normen van zijn luchtvaartmaatschappij. Enorme kritiek en ladingen vol boze emails hebben O’ Leary doen afzien van het effectief doorzetten van deze belasting. Eergisteren shockeerde hij opnieuw de luchtvaarbranche door wereldkundig te maken dat hij zijn vizier heeft gezet op het Duitse Lufthansa en een volledige overname zou plannen van de zesde grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld (voor wie het wilt weten: Southwest Airlines staat op 1, American Airlines op 2 en Air France-KLM op 3).

Het lijkt er naar uit te zien dat O’ Leary met het maken van dit statement één keer te ver voorbij het voorgenomen doel heeft geschoten. Lufthansa reageerde boos, gecontroleerd maar abject met een bericht dat het ‘niet eens weet waar Ryanair kantoor houdt op Duitse bodem’. En dan waren er de financiële cijfers van Ryanair die vandaag bekend werden gemaakt: daar waar de Ierse onderneming in 2007 nog een winst boekte van 391 miljoen Euro, moest het het afgelopen jaar afsluiten met een dramatisch en ongekend verlies van € 169 miljoen. Van eender welk overnameplan dan ook kan dus amper sprake zijn. Zoals mijn kinderen het zeggen: ‘dubbel gedisd’ voor O’ Leary.

Niets is zo leuk dan als bestuurder de nodige uitlatingen te (kunnen) doen in de pers. Ze moeten dan alleen wel kloppen, en niet een dag later worden herroepen door een pijnlijke realiteit. Leiderschap is boven alles dicht bij jezelf blijven, en vooruit, omdat we als bestuurders allemaal wel een beetje aan zelfverheerlijking lijden, een beetje gecontroleerde grootheidswaanzin.

Laat een Reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

What is 14 + 15 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)