Leiderschap: Wanhoop en Urgentie zijn breekpunten.

Leiderschap is ook: urgentie los laten en durven vertrouwen.

Een paar maanden geleden werd ik gebeld door een manager binnen een grote voedingsmiddelengigant (*) die maar niet kon begrijpen waar het toch aan lag dat hij, al zijn vele, vele inspanningen ten spijt, maar geen succes boekte bij het opklimmen van de leiderschapsladder binnen zijn onderneming. Het ging hier om een 36 jarige manager, op een leeftijd gekomen die vaak toch als bepalend kan gezien worden bij het innemen van iemands toekomstige posities en – voor zover ik de zaak kon overzien – kreeg ik aan de telefoon een beeld van iemand die inderdaad alle belangrijkste leiderschapsvereisten had in kaart gebracht en daaraan ook had voldaan.

Een afspraak om eens samen te kijken naar wat er dan toch telkens verkeerd ging leek mij dus terecht en we zagen elkaar dan ook 1,5 week later. Voor mij nam een manager plaats, zichtbaar in balans en in controle van zijn functie en situatie; zeer gemotiveerd met de juiste doelstellingen, met de juiste inschatting van zijn talenten en vaardigheden, en bovenal: met een immense energie. Niets dan goeds dus, en na nog eens 2 sessies met elkaar te hebben gesproken begon ik nog net niet aan mijzelf te twijfelen: wat was hier toch aan de hand? Hoe kwam het dat iemand die zo briljant zijn zaakjes voor elkaar had er toch maar niet in slaagde om na vijf lange verstreken jaren de volgende move te maken? Er restte mij nog maar 1 ding wat ik kon doen: eens kijken hoe deze man gepercipieerd werd in zijn werkomgeving. En dus verzonnen we een reden waardoor ik in de gelegenheid werd gesteld om gedurende een week mee te lopen met deze uitstekende manager. De oorzaak werd al binnen een dag helder.

Wat gebeurt er als we wanhopig wachten tot we hebben wat we willen?  We projecteren een zeer onaantrekkelijke energie, omdat we vinden dat ons tekort wordt aangedaan. We voelen ons onbevredigd en gaan wanhopig de oorzaak zoeken in punten die juist op orde zijn. Zo ook met deze vlijtige en op papier uitstekende manager: tot in detail alles op orde, cijfers, targets, contact met de werkvloer tip-top in orde, maar geen duimbreed vooruit komen omdat de wanhoop teveel de overhand kreeg. Dat werd zichtbaar tussen zijn collega’s en die maakten van dat deficiet handig gebruik. Zeker niet collegiaal – maar ondertussen wél een feit.

De manager in casu en ik gingen dus samen aan de slag: we stelden een planning op die hem van  A naar B zou brengen, we maakten een compleet overzicht van alle componenten die dagelijks meespeelden bij het uitwinnen van zijn ambitie en bovenal zorgden we voor rust en o-ver-zicht. Al binnen een week hoorde ik aan de telefoon een heel andere persoon, laat staan wat ik tegen kwam toen ik hem weer ontmoette in zijn organisatie.

Wees je dus bewust van het feit dat je niet anders kunt dan afstoten wat je wanhopig graag wilt hebben. Maak een goede planning, zorg voor een goed overzicht voor jezelf – begin daar elke dag weer mee en je zal zien dat je progressie maakt. Voorkom dat wanhoop, urgentie en behoefte je belangrijkste drijfveren worden en de zaken gaan lopen zoals ze horen te lopen. Heb vertrouwen in jezelf; dat vertrouwen is een zachte beweging die resultaten oplevert.

(*) functie en bedrijfstype zijn bijgesteld uit respect voor de melder

Laat een Reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

What is 15 + 11 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)