3 tips om te leiden zonder meteen je autoriteit te gebruiken.

Leiderschap: je autoriteit nemen wanneer het moet, niet wanneer het je uit komt.

Soms weet je als leidinggevende gewoon even niet meer wat de beste aanvliegroute is: ga je proberen te beinvloeden, ga je overtuigen of heeft beiden geen nut meer en kies voor de weg van het inzetten van je autoriteit? Hoe dan ook, voor mij geldt al sinds jaren: autoriteit gebruiken mag, moet zelfs (je hebt immers een verantwoordelijkheid toebedeeld gekregen), maar altijd, altijd als laatste redmiddel.

Hier zijn 3 tips van instrumenten die je eerst kunt inzetten voordat je je autoriteit doet gelden:

 1. Laat enthousiasme je eerste wapen zijn. Als jij als leider enthousiast en positief blijft als het even tegen zit, dan werkt dat meer dan aanstekelijk. Blijf dus positief, kijk vooruit, zorg dat je zichtbaar aanwezig bent en: stráál! Let wel: met beleid graag. In een reorganisatie met ontslagrondes is enthousiasme nog steeds gepast, maar met mate en op de juiste momenten.
 2. Zet je ego nog meer op de achtergrond. Ik weet als geen ander dat je wel over een ego moet beschikken wil je als leider worden gezien. Maar ik weet (en meer nog: ik heb geleerd) dat je plaats op het podium afstaan aan anderen, de 1e of 2e lijn achter je, wonderen doet. En er zit een leuk voordeel aan vast: omdat het zichtbaar wordt dat je je plaats durft afstaan aan anderen, wordt direct je leiderschap (en dus je ego) versterkt…dubbele bonus dus! Verwerf dus steun door uit te blinken in je leiderschap, niet door je ego op te dringen aan anderen.
 3. Leid met beleid. Wat je ook doet: overzie je oorlogsterritorium altijd. Ken je plaats, die van je manschappen, bepaal je strategie en zorg er voor dat je de vijand (en dat hoeft niet altijd een persoon te zijn, het kan ook een nijpend probleem zijn) altijd een stap voor bent.

Leiderschap is je autoriteit nemen wanneer het moet, niet wanneer het je uit komt.

Een Reactie

 1. Ellen van Bodegom says:

  Hallo Peter,

  Weer drie mooie tips. Thanx.

  Leidinggevenden zouden meer -spontaan- enthousiasme kunnen vertonen. Maar wel ‘echt’ graag en niet gemaakt. Dan krijg ik spontaan de kriebels…

  Over het aandachtspunt Ego, twee opmerkingen:
  Jaap Boonstra geeft samen met nog een andere hoogleraar op woensdag 29 september bij het Sioo een college hierover. Zie:
  http://blog.sioo.nl/tag/jaap-boonstra/
  Peter Oskam attendeerde me op een mooi filmpje over de ‘first follewer’ als zijnde de krachtigste persoon die de verandering die door de eerste (leider?) is ingezet echt doorgeeft.
  Daar moest ik aan denken toen ik je tekst las. Wellicht leuk om te tonen in de opleiding die je aanbiedt…
  http://www.youtube.com/watch?v=4-1_-P016Ns

  Groet,
  Ellen van Bodegom

Laat een Reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

What is 15 + 11 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)