Authentiek Leiderschap kun je leren. Zo begin je!

In zijn boek "Dromen van mijn vader" verbindt Barack Obama zijn waarden met zijn visie.

Als er één onderwerp is waar veel over geschreven wordt, waar steeds meer aandacht naartoe gaat maar waar het bij het duiden er van heel snel vaag en mistig wordt, dan is het authentiek leiderschap wel.  Het onderwerp is op dit ogenblik razend populair, iedereen spreekt er  over maar slechts enkelen weten het precies in te kleuren en de juiste aftrap te geven. 

Toch is het niet moeilijk om een routepad voor jezelf uit te stippelen en je geest (en daarna je handelen)  af te stemmen op de juiste authenticiteitsfrequentie.  Ieder van ons kan een aantal praktische stappen nemen om authenticiteit te omarmen en hierdoor betere resulaten te verkrijgen in zijn of haar persoonlijke leiderschapsprofiel.  In mijn één op één begeleiding van managers en directeuren heb ik hiervoor een aantal concrete handvatten die ik graag met je deel:

  1. Breng je waarden in kaart. Beschrijf een aantal moeilijke situaties die je zijn overkomen in je (beroeps)leven en hoe deze je waarden hebben beinvloed. Op deze manier wordt je “waardenkaart” inzichtelijk – de waarden die je diep in je verankerd voorstaat vormen immers de ruggegraat van je leiderschapsprofiel.  Hoe dichter je bij je waarden blijft, hoe authentieker je blijft als leider.  
  2. Breng je visie in kaart. Dit is een absolute must voor elke leider: wat is je persoonlijke leiderschapsvisie? Op dit moment, voor de middelkorte termijn en lange termijn? Nu wordt ook duidelijk waarom je eerst je waarden moeten kennen: je gaat je visie immers bouwen op de waarden die je voordien in kaart hebt gebracht en die je nu, voor de rest van je leven bij je draagt, actief kent en op eerste afroep kunt weergeven (je basiswaarden zullen immers, mits goed in kaart gebracht, voor de rest van je leven nauwelijks wijzigen). Je visie baseren op je waarden geeft ook de beste garantie om met een authentieke, op maat gemaakte, persoonlijke visie te komen. Authentieke leiders verbinden hun ervaringen van het verleden met een visionaire kijk op de toekomst.
  3. Gebruik je visie om te verbinden, niet om te verdelen. Elke visie, elk leiderschap dat geënt dan wel gericht is op het doen verdelen van mensen, is in de kern fout. Goede leiders verbinden mensen, brengen ze dichter bij elkaar en verdelen ze niet.  Als authentiek leider moet je mensen dan ook kunnen raken. Hoe je mensen kunt raken, kun je leren – en als je kunt raken, kun je binden.  Dit is een eigenschap die (zeer terecht) steeds meer wordt verwacht van leiders, dus als je ziet dat je hierin nog de nodige aanscherping behoeft: roep op tijd hulp in en wacht niet tot dit thema een showstopper wordt voor je verdere carriere.
  4. Wat is dus jouw verhaal, wat zijn jouw waarden en hoe breng je dit alles in lijn met je leiderschapsstijl? Breng het in kaart en vorm daarmee een solide basis voor de eerste opstap richting goed gefundeerd, authentiek leiderschap.

Laat een Reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

What is 14 + 15 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)