Terugblik op leiderschap 2011: de 5 leiderschapslessen van Steve Jobs.

Of je nu Steve Jobs een tijdelijke hype vond of niet, of je nu een Mac gebruikt of een PC, of je nu een iPhone PDA hebt of een Androïd toestel…er is één ding waar we elkaar waarschijnlijk snel in zullen vinden: Steve Jobs was een groots leider die het beste van zijn medewerkers verwachtte, maar er ook het beste uit kreeg. Terugkijkend op Leiderschap 2011, wat zijn de lessen die we kunnen leren van Steve Jobs?

Nu het alweer enkele weken geleden is dat Steve Jobs het tijdelijke leven verruilde voor het eeuwige, wordt er steeds meer duidelijk over hoe Jobs zijn leven leidde, hoe hij dacht en hoe hij zijn bedrijf runde. Er zijn zonder enige twijfel veel meer lessen die we van hem kunnen leren, maar wat mij betreft raken deze toch het meest de kern van zijn innovatief leiderschap:

 1. Zorg dat je duidelijke standpunten inneemt, die niet noodzakelijkerwijs van jou afkomstig hoeven te zijn.
  Jobs stond niet bepaald bekend om zijn zwakke standpunten. Hij was snel in het nemen van besluiten; hij twijfelde maar zelden en delegeerde het besluitvormingsproces niet door binnen zijn board. Jobs realiseerde al vroeg dat het nemen van géén beslissing veel schadelijker is dan het nemen van een verkeerd besluit. Ondanks dat sterke beginsel daagde hij dan ook altijd anderen uit om zijn visies ter discussies te stellen – en als zij daarin succesvol slaagden, veranderde Jobs ook zijn meteen zijn eerder ingenomen positie.
  .
 2. Openheid kost wat.
  Er zijn maar weinigen die Jobs zouden omschrijven als een “vriendelijke man”. Hij stond bekend om zijn brutale eerlijkheid en het gewoon zeggen wat hij op zijn lever had. Eén van zijn bekende statements was dat zijn werk er niet uit bestond “…om het mensen makkelijk te maken. Wel beter”. Jobs wist zijn openheid hem ook veel roddel en achterklap bezorgde binnen de eigen geledingen – maar hij wist veel meer nog dan dat, dat zijn openheid zijn belangrijkste wapen was tegen hen die zijn beleid zouden proberen te ondermijnen.
  .
 3. Focus. Focus. En nog eens Focus.
  Jobs was dé leider die door had dat het veel belangrijker was om één ding goed te doen eerder dan 12 dingen tegelijk proberen te doen. Hoe meer je immers je focus moet verleggen naar meerdere dingen tegelijk, hoe minder aandacht je uiteindelijk daadwerkelijk zal kunnen geven als al deze dingen eenmaal concreter gaan worden.
  .
 4. In teamverband werken betekent discussiëren.
  Steve Jobs was een man die hield van werken in teamverband. Hij háátte ronduit Powerpoint presentaties en vond dat meetings moesten gehouden worden in een open sfeer van overleg en dialoog, niet in passief luisteren. Volgens Jobs moest het doel van meetings vooral zijn om “…mensen zover te krijgen dat ze over een idee of een bepaalde gedachte gaan praten en er over gaan discussiëren zodanig dat deze ideeën meer “rijping” krijgen”.
  .
 5. Leiderschap vraagt om bestendigheid.
  Jobs realiseerde zich, zeker in zijn latere jaren, dat hij niet voor eeuwig zijn bedrijf zou kunnen runnen. Hij moest dus wel plannen maken om Apple door te laten leven na zijn vertrek. Hij deed dit door niet alleen de nodige plannen uit te werken, maar vooral ook door zich te laten omgeven door de juiste mensen binnen zijn board.
  .
  Nog steeds kom ik CEO’s tegen die hun directieteam bemannen met mensen die in potentie zwakker zijn dan zij zelf – en dat is een ronduit slechte ontwikkeling. Elke dag weer probeer ik CEO’s duidelijk te maken dat het zich laten omringen door mensen die op zo verschillend mogelijke onderdelen beter zijn dan hun eigen kerncomponenten, je positie als leider juist versterkt – en niet verzwakt.

Of je nu van hem hield of je vond hem maar een vreemde vogel – Steve Jobs is het bewijs dat één persoon het verschil kan maken. Wie is volgens jou een andere groot leider van 2011? Laat het weten door een reactie te posten op dit blog of tweet je reactie naar mij: @milovic.

Laat een Reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

What is 15 + 11 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)