Ontmoedigen van ZZP-schap – een goede zaak


door Willemijn Kemp

 

Opinie – Ten onrechte wordt de PvdA bekritiseerd vanwege hun plan om de arbeidskorting voor zelfstandigen zonder personeel af te bouwen. Het feit dat stichting ZZP Nederland en andere ZZP’ers er niet blij van worden, illustreert dat er een ongezonde trend naar fiscaal gedreven (schijn)zelfstandigheid gaande is, zoals Ed Groot, PvdA-kamerlid, zegt in de NRC Next van 11 september 2012. Voor veel ZZP’ers telt elk dubbeltje en velen kunnen maar nauwelijks hun broek ophouden.

Vlak voor de economische crisis uitbrak, ben ik noodgedwongen met mijn eigen bedrijf begonnen. In loondienst kon ik niet werken vanwege het werk van mijn man en de zorg voor twee kinderen, van wie één met een handicap. Zo kon ik toch mijn competenties en talenten op de werkvloer blijven ontwikkelen, maar wel mijn eigen tijd indelen. Het was dit, of niets – want de opvang voor kinderen met deze handicap is niet goed geregeld.

De markt veranderde door de crisis, waardoor de groei van mijn bedrijf na een half jaar groei overging in ‘overleven’. Ik heb veel geleerd in de periode dat ik zeer actief als zelfstandige aan het werk was en maakte ieder jaar meer omzet. Maar de gewenste, en gehoopte, forse groei bleef uit. Het opportunisme waar Ed Groot over spreekt, had ook mij begiftigd. Die ene grote opdracht waar ik goud geld mee zou verdienen, is me vaak beloofd. Want iedereen die ik sprak, vond het fantastisch wat ik deed en waar ik me mee bezighield: projectmanagement en advies op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid.

Als zzp’er moet je echter alles zelf doen, geen grens aan je werk is vrij normaal. Zodra je bijvoorbeeld een opdracht uitvoert, heb je die tijd niet voor acquisitie. Dus komt die tijd er nog eens bij, naast de administratie en onderhoud van je netwerk, website, nieuwsbrief/blog, qua kennis van zaken up to date blijven en wat je nog meer tegenkomt. Als je al geen opdrachten kunt binnenhalen dan kun je beter uberhaupt niet beginnen. Want opdrachten liggen niet meer voor het oprapen voor kleine zelfstandigen. Bovendien zijn er nu zoveel zzp’ers dat velen moeten vechten voor een opdracht die ze dan uiteindelijk voor een veel lager tarief uitvoeren dan waar ze kwaliteit-technisch wellicht recht op hebben.

Sinds een aantal jaren is er een exponentiele groei ontstaan van mensen die ‘voor zichzelf beginnen’. Een website is tegenwoordig zo gemaakt en de teksten zijn snel van de buren gejat. ‘De gok wagen’ werkt verslavend voor velen. Maar het ZZP’schap is niet voor iedereen weggelegd. Sterker nog, voor de meeste mensen is die zelfstandigheid een illusie; een schijnzelfstandigheid.

Een paar voorbeelden: de toename van voedselbankbezoekers komt mede door zzp’ers die geen opdrachten hebben maar wel moeten eten. Er zijn zzp’ers die hun huis onderhuren om leefgeld te hebben en dan bij vrienden op de bank slapen. Er zijn zzp’ers die liever in piramidespellen stappen dan voor een baas te gaan werken. Er zijn zzp’ers die hun bank voor backpackers beschikbaar stellen, om toch brood te kunnen kopen voor hun kinderen. Er zijn zzp’ers die te lang, steunend op hun uitkering, marktonderzoek uitvoeren, wetende dat ze moeite hebben met opdrachten binnenhalen.

En er zijn zzp’ers die op één paard wedden. Etcetera. Maar als je vraagt hoe het gaat, dan gaat het altijd goed met ze.

Het feit dat de PvdA haar zorgen uitspreekt en op zoek is naar een ontmoedigingsbeleid voor deze stap naar zelfstandigheid vind ik van lef getuigen en zeer bemoedigend voor dit type ondernemerschap. In mijn optiek zou de heer Marrink dat ook moeten vinden, omdat met een gepast beleid het kaf van het koren gescheiden kan worden. Dan kunnen de echte zzp’ers de kwaliteit blijven leveren die ze in zich dragen en de kwaliteit voor het type werk dat ze leveren waarborgen. En dan kan de beloning die ervoor  hoort te staan ook gewoon de norm blijven.

3 Reacties

 1. patrick says:

  Ik ben het hier niet mee eens, dus omdat er ZZPers het niet goed doen moeten we maar de arbeidskorting afschaffen, foei zeg. Omdat er inbrekers rondlopen moeten we maar geen spullen kopen. Omdat je een ongeluk op straat kunt krijgen moet je maar thuis blijven.

  Dat is toch geen oplossing ?

  Ik ben het met je eens dat er best wel gekeken mag worden of er geen misbruik van wordt gemaakt (van het ZZPer zijn), want dat gebeurd wel degelijk, maar om het op de PvdA manier op te lossen door de arbeidskorting maar af te schaffen is wel heel kort door de bocht.

  Eerst maar eens uitzoeken waar het fout gaat, en daar actie op ondernemen lijkt me een veel beter plan.

 2. patrick says:

  Moet dit er ook nog even bij zeggen, de PvdA vindt dat dit nodig is omdat zzp’ers anders niet genoeg inleveren vergeleken met andere beroepen, maar is het niet zo dat zelfstandigen veel meer risico lopen, hiervoor (veelste) dure verzekeringen moeten afnemen (wat vervolgens door de kosten ook niet wordt gedaan) met alle gevolgen van dien. Het is naar mijn inziens veel belangrijker om de ZZPer meer te stimuleren om er voor te zorgen dat dit land vooruit gaat in de crisis, ipv achteruit.

  Het bijeffect wat er zou zijn om de schijnzelfstandigheid tegen te gaan is maar de zeer de vraag, betere regelgeving zou wellicht een veel betere optie zijn.

  ZZP’ers werken zich krom om geld te verdienen zoals je zelf aan geeft, maar om vervolgens die groep af te straffen door onjuiste of onduidelijke regelgeving en/of informatie is verstrekken is in mijn opinie dan ook erg slecht.

 3. Adriana van Schalken | Payroll Works says:

  Heldere mening Willemijn! Ik snap heel goed je punt, het is wellicht te ‘makkelijk’ om ZZP’er te worden, terwijl het erg moeilijk is om dit te ‘blijven’.

Laat een Reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

What is 6 + 13 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)