Persoonlijke branding: de bloedende leiderschapsslagader van Mitt Romney


Leiderschap/Authentiek Leiderschap –
Het zijn hectische dagen in Washington. De President van de Verenigde Staten is verwikkeld in één van de meest turbulente verkiezingen aller tijden – en Obama heeft het lastig. Lastig omdat de economie vast zit – maar zeker niet omwille van zijn tegenkandidaat. Die stumpert van de ene blunder in de andere. Mitt Romney, die het afgezet tegen zijn achtergrond als CEO eigenlijk makkelijk zou moeten hebben om op economisch vlak te winnen van Obama, is de minst populaire presidentskandidaat aller tijden.

Washington DC, 20 september 2012 – Mitt Romney, Republikeins Presidentskandidaat, laat zich tijdens een besloten fundraisermeeting met steenrijke Amerikanen zeer laatdunkend uit over 47% van de Amerikanen: “…deze mensen betalen geen inkomstenbelasting dus ik zie niet in waarom ik, als ik eenmaal President ben, mij om het lot van deze mensen zou moeten bekommeren”. Wat Romney bij het doen van deze uitspraak niet weet, is dat ondertussen zijn uitspraken worden vastgelegd op de mobiele telefoon van iemand in het publiek, die vervolgens de beelden doorspeelt aan de pers.

“Als ik eerlijk moet zijn, denk ik dat Mitt gewoon een degelijke man is, die domme dingen zegt omdat hij zich voordoet als iemand anders dan de persoon die hij eigenlijk is”, gaf een compleet verslagen en verbouwereerde campagneleider van Romney toe als eerste reactie op de beelden.

Romney is inderdaad niet de beste campagner waar de Republikeinen op hadden durven hopen. Hij is de architect gebleken van een zelfontvouwen negatief aura dat gebaseerd is op domheid, pretentie en haat. Wie de meeste statements van Romney op een rij zet, wordt overvallen door een schaduw van duisternis: zijn persoonlijke brand straalt alleen maar disrespect uit, agressiviteit, cynisme, woede en vijandigheid. Zet daar een Obama tegenover die alleen maar liefde, warmte en spontaniteit predikt en de verkiezingen zijn al bijna een gelopen race. Voor Obama zijn de uitspraken van Romney dan ook makkelijk ter zijde te leggen. Gevraagd naar een eerste reactie op de uitlatingen van zijn opponent, antwoordde hij, Obama indachtig, cool en relaxed: “…misschien is het verstandiger om eerst goed te richten en daarna pas te schieten.”.

Het is overigens niet de eerste keer dat we personen als Romney tegenkomen rondom de verkiezingen. Eerder al hadden we Dick Cheney, de Vice President van George Bush die eigenlijk meer communiceerde als een locale sheriff dan als een hooggeplaatste official.

Met op de kop af nog slechts 40 dagen voor de Presidentsverkiezingen wordt het dan ook krap voor Romney. Obama is feitelijk als verzekerd van 237 van de 270 benodigde kiesmannen om tot President te worden verkozen, Romney heeft er slechts 191. Obama hoeft slechts enkele van de battlegrounds binnen te halen om zijn overwinning zeker te stellen – en dat wordt steeds meer een feit: in Wisconsin loopt Obama uit op Romney in de peilingen met 8%, in Ohio met 9% en in Michigan met zelfs 11%. Alleen al met 2 van deze in totaal 8 battlegrounds is Obama herverkozen.

Romney laat overduidelijk zien dat persoonlijke branding en leiderschap gevoelig met elkaar in verbinding staan – en dat authenticiteit daarbij als belangrijk lijmmiddel dient.

Kijk hier hoe Jon Stewart van CNN de spot drijft met de uitstraling van Mitt Romney:  TDS-Romney-Videos-091812(1)

 

Laat een Reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

What is 14 + 11 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)