Een directe leiderschapsstijl werkt!

Laatst was ik uitgenodigd om aan te sluiten bij een intensive van senioren en junioren rondom een probleemstelling met betrekking tot innovatie in de zorg. De vraag was hoe deze organisatie haar innovatieve, digitale zorgplannen voor ouderen het beste vorm kon geven en uitrollen? En, in lijn hiermee, waar zouden financiën vandaan kunnen komen om dit te kunnen organiseren? Veel was al geprobeerd en veel lijnen waren uitgezet. Het spoor liep echter dood.

Een uitgebreide presentatie van de case werd gevolgd door een debat tussen een voorstander en tegenstander van dit project. Na het debat stond een van de andere senioren op: “Ik vind jullie die daar vooraan staan te debatteren een stelletje watjes. Waar het werkelijk om gaat is de business case. Ik luister al een half uur. Jullie hebben geld nodig, maar waarvoor is me nog steeds niet duidelijk. Wat willen jullie nou?” Dit zijn we in deze brainstormopstelling gewend. Men spreekt zich uit met directe taal waar we niet omheen kunnen. Daar heb je namelijk wat aan.

Hij had direct de aandacht van iedereen te pakken. Natuurlijk legde hij vervolgens uit wat hij bedoelde en nuanceerde hij zijn woorden. De projecteigenaar kon vervolgens in een minuut haarfijn uitleggen wat precies de business case was en waar het nou schuurde. Zijn directe werkwijze werkte erg goed.

De openheid en directheid van deze professional zou eigenlijk bij alle topmanagers en CEO’s aanwezig moeten zijn. Maar dat is het niet. Scherpe, rake analyses horen gewoon op tafel gegooid moeten (kunnen) worden. Vaak is het echter diplomatie en politiek geneuzel waarmee de eigen positie en carrière gewaarborgd worden, maar waar een organisatie en haar bestuurders geen steek verder mee komen. Nee, wat men werkelijk denkt of vindt wordt niet gedeeld. De vinger-op-de-zere-plek-techniek is echter vaak het enige wat fundamenteel werkt. Noem het beestje bij de naam, maar ga er wel begripvol en emphatisch mee om.

Volgens mij zouden veel organisaties gebaat zijn bij zo’n open sfeer zoals bij deze intensive het geval was. Momenten waarin de top de tijd neemt om te luisteren naar elkaar en naar de creatieve ideeën en de mening van het (jongere) team die ze aanstuurt. Een sfeer waarin niets wat gezegd wordt fout is, of waar men op zijn, of haar, mening afgerekend wordt. Dan hoor je nog eens iets waar je misschien wat mee kunt. Of heb je de setting gecreëerd om een probleem goed te doorgronden en samen naar structurele oplossingen te zoeken.

Het kan schuren, het kan klemzitten, het kan (zeer) onaangenaam voelen – maar dat zijn elementen die een confrontatie altijd in zich draagt. Als je er dan samen uitkomt… Dan is de winst het grootst.

door Willemijn Kemp

Willemijn Kemp MMC heeft een Bachelor in Religie & Levensbeschouwing aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en een Master Management Consultancy behaald aan de faculteit der Bedrijfskunde en Economische Wetenschappen van dezelfde universiteit. Verschillende kleinere opleidingen en curriculum van o.a. Psychologie, Nederlandse Taalwetenschappen en de Theaterschool van Utrecht, maken van Willemijn een divers en geëngageerd persoon.

 

Laat een Reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

What is 14 + 7 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)