Innovatief leiderschap is een kwestie van de juiste mix

Ze raken steeds meer uit de gratie, de leiders die anno 2012 nog steeds denken dat leiderschap alleen een kwestie is van autoriteit combineren met het opleveren van een zeker resultaat. Deze tijd, waarin alles en iedereen letterlijk en figuurlijk met elkaar verbonden is en waarin dynamiek aan de orde van de dag is in bedrijven en overheden, vraagt om een andere aanvliegroute voor leiders. Het innovatief leiderschapsprincipe dat wij voor staan laat leiders die al succesvol zijn toe om een nog hogere vorm van professionaliteit te bereiken. 

Innovatief leiderschap: er is veel over geschreven maar wie een poging onderneemt op het internet om het helder en duidelijk gedefinieerd te krijgen, komt van een koude kermis thuis. Inmiddels hebben wij, op basis van onze praktijkervaring en onze visie op leiderschap, voor onszelf innovatief leiderschap als volgt bepaald:

Innovatief leiderschap is een methode die leiders die al succesvol zijn toelaat
om betere prestaties te leveren, zowel voor zichzelf als voor de eigen organisati
e.
Het is daarbij essentieel om een juiste mix toe te passen van strategisch, tactisch en persoonlijk leiderschap.

Daar waar anderen leiderschap differentiëren van management houdt deze definitie een goede combinatie van beide componenten (leiderschap en management) in. De reden hiervoor is dat om innovatief te kunnen leiden, strategie en tactiek met elkaar in één logische vloeiende lijn moeten lopen, terwijl het derde anker (persoonlijk leiderschap) ervoor zorgt dat de nodige balans en touch met de werkvloer wordt behouden.

Een innovatief leider is voor ons dan ook iemand die resultaat oplevert door de voornoemde mix van 3 leiderschapseigenschappen goed te overzien en in te zetten:

 • Strategisch leiderschap dat er vooral in voorziet om de persoonlijke doelstellingen (uiteraard werkgerelateerd) van medewerkers te realiseren en deze in een logische lijn te plaatsen met de visie en cultuur van je organisatie
 • Tactisch leiderschap dat er in voorziet de persoonlijke actiemotor van je medewerkers aan te zetten door te inspireren en op een uitzonderlijke manier te communiceren en te leiden
 • Persoonlijk leiderschap dat gebaseerd is op warmte, persoonlijkheid en anderen het podium te gunnen in plaats van jezelf.

Wat zijn de kwaliteiten die een innovatief leider doen onderscheiden van een traditioneel leider? Wat ons betreft zijn dat punten die direct zichtbaar zijn:

 • draagt het vermogen in zich om direct, op eerste afroep, een helder en duidelijke omschrijving neer te zetten van zichzelf en de organisatie waar hij voor werkt
 • kan een helder en duidelijke visie voor deze organisatie neerzetten
 • kan deze visie meteen linken aan een transparante, begrijpelijke, strategische lijn
 • ontwikkelt zichzelf en neemt anderen mee op sleeptouw om zichzelf te blijven ontwikkelen
 • gaat actief netwerken en allianties aan en is daarbij niet op eigen winst en/of profijt gericht
 • bedenkt stevige oplossingen die goed doordacht zijn
 • kan “Plan achter Plan©” denken en is daar een expert in
 • overziet continu, als een radar, zijn volledige scope, organisatie en met name de mensen die er in werken
 • ziet integriteit, warmte en persoonlijkheid als de hoeksteen van zijn leiderschapsprofiel.

Milovic Associates heeft een uitgebreid trainingsaanbod voor leiders die zich willen richten op het verder ontwikkelen van hun persoonlijke leiderschapsprofiel. Innovatief leiderschap is daar een wezenlijk onderdeel van. Voor meer informatie: kijk op onze trainingspagina.

door Peter Milovic

CEO van Milovic Associates is Peter Milovic, die na een carrière bij multinationals als GE, BT-Telfort, Lockheed Martin en Accenture in 1998 zijn eigen onderneming oprichtte. Inmiddels is Milovic Associates een icoon op het gebied van interim-management en leiderschap en komt zij daardoor regelmatig in het nieuws op radio en in de geschreven media. Meer daarover kunt u terugvinden onder “In de Pers“, verder in deze website.

©Milovic Associates

Een Reactie

 1. Adriana van Schalken | Payroll Works says:

  Wie is volgens u het voorbeeld bij uitstek, een bekend iemand die beschikt over innovatieve leiderschapskwaliteiten?

Laat een Reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

What is 14 + 11 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)