Leiderschap is ook: bewustwording, voorbeeldgedrag en visie

door Dirma Nagelhout

 

De Brit Redmond O’Hanlan, Darwinist, moderne ontdekkingsreiziger, schrijver, wetenschapper, heeft tijdens het Springtij festival vorige week een aantal mooie uitspraken gedaan. Eén ervan was wel zeer opmerkelijk:  Alpha males can only continue to ruin the planet as long as they’re awarded for that by females. The key is female choice!”, aldus O’Hanlan. Wat is de betekenis van deze uitspraak en wat voor effect zou dit hebben op onze manier van leven en werken? Een verkenning.

Wat O’Hanlan o.a. met deze uitspraak bedoelt is dat het bij mannen én bij vrouwen ontbreekt aan een zekere mate van bewustzijn en het ondernemen van actie. We zullen ons ervan bewust moeten worden dat het – zoals we eigenlijk allemaal wel weten – met de aarde de verkeerde kant opgaat. De impliciete waarschuwing die ervan uitgaat is dat als we hier met z’n allen niets aan doen, het ‘verruïneren’ gewoon doorgaat. Actie is dus geboden. Hierin zit ‘m nu net de kneep: het onderkennen van de noodzaak tot actie. Het nemen van die hobbel is makkelijker gezegd dan gedaan. Want, of dit nu gedaan wordt door een man of een vrouw, actie nemen betekent hoe dan dat er iets gaat veranderen.


Alleen al het vooruitzicht dat er iets zal moeten veranderen, verlamt de mens. Zowel bij de man als vrouw. Wij mensen houden niet van veranderingen, we zijn nu eenmaal gewoontedieren. Een impasse ligt op de loer. Toch zal er iets moeten gebeuren – het heeft al veel te lang geduurd. Met alle kwalijke gevolgen van dien voor mens en milieu.

Wie zal de uitdaging die voor ons ligt aannemen? Wie onderkent de noodzaak dat het anders moet, en gaat actie ondernemen? Wie durft over z’n eigen ego heen te gaan?  Wie laat zien dat op O’Hanlon’s uitspraak een passende reactie komt? Is dit een man of is dit een vrouw? Zoveel tijd is er niet meer. Degenen die het aandurven om de uitdaging aan te gaan en stappen te ondernemen die het ‘verruïneren’ afremmen laten in ieder geval zien dat zij beschikken over enkele kwaliteiten die goed leiderschap typeren: bewustwording, voorbeeldgedrag en visie.

Laat een Reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

What is 14 + 7 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)