Coolheid, Sluwe Strategie en Leiderschap doen Obama winnen

Vandaag gaan de Amerikanen naar de verkiezingsbus. Het is het einde van een lang verkiezingsjaar dat, zoals dat bij Amerikaanse Presidentsverkiezingen nou eenmaal gaat, weer bol stond van de nodige markante statements, domme fouten en uitglijders. Inmiddels is het een gelopen race: Obama wordt vandaag herverkozen als 45e President van de Verenigde Staten- omdat hij op een juiste manier strategie, zichtbare coolheid en leiderschap heeft weten te combineren. Een overzicht van de markantste hoogtepunten van een woelig verkiezingsjaar, inclusief de nodige fragmenten.
 

 • Januari 2012: de voorverkiezingen voor de aanduiding van de Republikeinse partij gaan van start. Al is het zo dat Romney meteen aan kop loopt in diverse kleine staten, gaat niemand er van uit dat hij ook de uiteindelijke kandidaat wordt voor de Grand Old Party. Iedereen gaat er immers van uit dat de gouverneur van Florida, Rick Perry, met de nominatie er van door zal gaan – maar dat feest gaat niet door omdat Rick Perry een pijnlijke blackout krijgt tijdens één van de debatten en zijn eigen plannen niet kan opnoemen: Rick Perry: Oops!. Einde Rick Perry, Mitt Romney wint deelstaat op deelstaat.
  .
 • Augustus 2012: Mitt Romney kiest oerconservatief Paul Ryan tot zijn running mate. Tegen de achtergrond van een enorm torpedoschip en op de filmmuziek van Air Force One kondigt Romney aan, echter hij maakt daarbij een pijnlijke blunder: hij kondigt hem aan als “The next President of the United States”: Romney fucks up again.
  .
 • Augustus 2012: Mitt Romney wordt aangeduid op de Republikeinse conventie als formeel presidentskandidaat voor de Republikeinse partij. Het is een conventie vol met pijnlijke pannes, beginnend met een afgelaste eerste dag van de conventie door een storm, en een wel heel pijnlijk slechte inleiding van Mitt Romney door een overbejaarde acteur, zowat de enige acteur die in Hollywood te vinden is aan Republikeinse kant: Clint Eastwood. Eastwood probeert grappig te zijn door tegen een lege stoel te praten die Obama moet voorstellen, maar slaat daarbij volslagen de plank mis: Clint Eastwoord Chair Speech. Commentatoren hebben het achteraf meer over de pijnlijke performance van Eastwood, dan over de speech van Romney.
  .
 • September 2012: Tijdens de Democratische conventie gaat het er een stuk bonter aan toe. Kijk hier hoe de gouverneur van Michigan, democrate Jennifer Granholm, nogal overdreven de kandidatuur van Obama verdedigt: Jennifer Granholms gives fire. Het absolute hoogtepunt van de conventie is echter ditmaal niet, zoals in 2008, de acceptance speech van Obama, maar de toespraak van Bill Clinton, die uitermate fijn, gefileerd fijn, uitlegt waarom Obama een betere keus is dan Romney. Het wordt de beste toespraak die Bill Clinton ooit zal hebben gegeven – en dat wordt door de Democraten én de Republikeinen erkend. Een must have voor iedere videotheek van een leider: Bill Clinton 2012 speech Democratic convention.
  .
 • September 2012: de Republikeinse conventie is maar goed voorbij of Mitt Romney wordt ernstig in verlegenheid gebracht. Tijdens een geheime fundraiser bijeenkomst voor rijke Amerikanen hakt Romney er stevig op los en vertelt hij hoe hij zichzelf straks maar voor 53% van de Amerikanen President zal voelen, als hij daarvoor wordt gekozen. Wat Romney niet weet, is dat hij daarbij stiekem wordt gefilmd: Romney 47 percent. Romney moet diep door de knieën.
  .
 • September 2012: de debatten tussen de presidentskandidaten gaan van start. Daar waar iedereen er al mee rekening houdt dat Obama de debatten op zijn sokken zal winnen, verrast een montere en frisse Romney iedereen. Obama lijkt te slapen, spreekt als een professor en is simpelweg saai: Obama smirk.
  ..
 • Oktober 2012: de debatten gaan verder. Een alerte en uitermate scherpe Joe Biden veegt vicepresidentskandidaat Paul Ryan van tafel, maar gaat daarbij opvallend ver: hij lacht hem gewoon uit: Biden laughter. Obama aan de andere kant is zichtbaar geschrokken van zijn optreden in het eerste debat en komt extreem sterk terug in het tweede en derde debat: Obama strong third debate. Obama overtuigt door zijn coole optreden en toont leiderschap.
  .
 • November 2012: Vier dagen voor de verkiezingen worden de Verenigde Staten getroffen door orkaan Sandy. Obama treedt dermate daadkrachtig op dat zelfs één van de grootste tegenstanders van Obama, Republikeins gouverneur Chris Christie van New Jersey, Obama aanprijst als “uitstekend leider”. Kijk hier hoe Christie Obama dankt en verdedigt: Christie thanks Obama.
  .
 • November 2012: Nog meer pech voor Romney: de anders zo conservatieve burgemeester van New York, Bloomberg, spreekt openlijk zijn steun uit voor Obama: Bloomberg endorses Obama.
  .

Net als in 2008 blijkt intussen dat de campagne van Obama vlekkeloos en uitermate gesmeerd is verlopen: bijvoorbeeld door gedurende de afgelopen vier jaar het campagnekantoor open te houden in Ohio, de voor vandaag meest cruciale staat die de uitslag zal bepalen. Daarnaast blijkt de sluwe strategie van Obama wel uit de opbouw van de zekerheden bij het binnenhalen van het kiescollege: er zijn maar minimale wegen voor Romney om voldoende kiesmannen te halen. Haalt Romney Ohio niet, dan is de kans op een overwinning bijna nihil.

Als Obama overigens zijn herverkiezing veilig stelt, dan staat het nu al vast dat Joe Biden niet het stokje zal overnemen van Obama in 2016. De meest waarschijnlijke kandidaat zal dan een vrouw heten en zij is nu al aangeduid als de nachtmerrie van eender welke Republikeinse kandidaat: Oprah Winfrey.

 

Laat een Reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

What is 2 + 13 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)