Moeilijke tijden vragen óók om Klassiek Leiderschap

Het zijn turbulente tijden buiten: overal crisis, overal bezuinigingen, gedwongen ontslagen. Het bedrijfsleven en de overheid zijn zoekende naar antwoorden en naar nieuwe oplossingen – maar is dat zo voor de hand liggend? Moet het antwoord altijd komen uit vernieuwing en nieuwe probeersels en verzinsels? Als grote aanhangers van vernieuwing zijn wij van Milovic Associates zeker voorstander van innovatieprogramma’s, van benoemde directeuren Innovatie en van innovatief leiderschap. Maar tegelijk weten we wat werkt, en al helemaal wat werkt in turbulente tijden – en dat is óók Klassiek Leiderschap.

Iedereen die wel eens op de zeepkist als leider heeft gestaan kent ze wel: de zoekende, vragende blikken van de mensen die naar je kijken. Zoekend naar antwoorden, zoekend naar sturing. In moeilijke tijden doen je medewerkers  een maximaal beroep op je leiderschapstalenten en je vermogen om mensen door de crisis heen te gidsen. Dit zijn de tijden waarin je zichtbaarheid en betrokkenheid moet laten zien. Waarin je echt kunt laten zien wat je in petto hebt. Laat dus je stuurmanschapskunsten zien.

Daar waar iedereen op zoek is naar vernieuwing en innovatie, kan het goed zijn om in de basis je leiderschap goed af te flankeren. Zorg dus dat de klassieke basisbeginselen van je leiderschap goed verankerd zijn in je optreden – en deze zijn wat ons betreft:

  • Stabiliteit: geef stabiliteit daar waar je kunt. Als je bedrijf of afdeling onderwerp is van bezuinigingen of een bezuinigingsoperatie moet ondergaan, geef dan zo snel mogelijk daar waar je kunt duidelijkheid. Het heeft geen zin om 100 mensen in het ongewisse te laten als je weet dat de bezuinigingsoperatie maar 5 mensen zal raken. Natuurlijk is er altijd het strategische belang dat je moet overzien, maar laat onrust niet langer dan nodig duren.
    .
  • Duidelijkheid: wat je ook doet, zorg dat je leiderschap niet gaat leiden aan het Balkenende syndroom: geef dus duidelijke antwoorden wanneer je kunt. En duidelijk is dus ook eens JA of NEE, PUNT. Niets erachter, geen gemaar, geen gedoe. En natuurlijk gaat Duidelijk Leiderschap verder dan dat: maak helder en duidelijke afspraken, maak de communicatie rond en solide, laat geen duimbreed ruis bestaan.
    .
  • Zichtbaarheid: het zijn roerige tijden, er is veel turbulentie maar dat hoeft nog niet te betekenen dat de visibiliteit van je leiderschap daaraan moet lijden. Wat is visibiliteit als het gaat om leiderschap? In de eerste plaats is stabiel leiderschap een kwestie van Zichtbaarheid. Zorg dus dat je voldoende tussen je medewerkers staat: laat je zien, op voorspelbare én onvoorspelbare momenten. Maar visibiliteit is ook: oprecht luisteren en interesse en betrokkenheid tonen.

Leiderschap kun je leren.  Zelfs het door Milovic Associates als zo belangrijk aangeduid Authentiek Leiderschap kun je leren.  Herken dus op tijd je verbeterpunten en schakel op: ga de leer in. Wij staan klaar om je te helpen!

Laat een Reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

What is 12 + 8 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)