Vermijd deze 4 basisfouten bij je change operatie!

Het doorvoeren van een veranderoperatie binnen je organisatie is een lastige zaak. Medewerkers, hele afdelingen worden immers uit hun comfortzone gehaald: er gaan dingen veranderen en dat voelt niet altijd voor iedereen even goed aan. Een goede, heldere en bovenal eenduidige communicatie is dus van levensbelang bij een goed opgezette veranderslag. Maar let ook op dat je de 4 basisfouten niet maakt die wij vaak tegenkomen bij een te snel opgezette change.

Wat kan er zoal in de weg staan als je een verandering wilt doorvoeren? Vooreerst het niet goed afwerken van de basis van je veranderslag: zorg dat je voeling hebt met je organisatie. Dat je van hoog tot laag verschillende personen hebt gesproken een goed, degelijk gevoel hebt van wat er leeft en speelt. Vaak zul je versteld staan van de dingen die je hoort: nieuwe feiten komen naar boven drijven en als je je gesprekken goed opzet dan zul je zien dat het simpele feit dát je de moeite neemt om deze gesprekken te voeren, wordt ervaren als het begin van de ommekeer. Je kunt dus met deze gesprekken een belangrijke, zichtbare, dubbele agenda er op nahouden: basisbereidheid kweken bij je medewerkers om de change in te gaan (steun dus!) en meer achtergrondinformatie krijgen over wat er nog meer speelt in je organisatie.

Er zijn echter ook basisfouten die je moet vermijden. Onze ervaring laat zien dat dit de meest voorkomende fouten zijn bij het opzetten van een veranderoperatie:

  • “Ja, maar”. Wellicht de meest voorkomende, maar bovenal de meest irritante twee woorden bij een verandering. Medewerkers hebben behoefte aan eenduidige communicatie. “Ja, maar” mag wel, maar niet altijd. Probeer ook eens te antwoorden met een helder “Ja. Volgende vraag.” of “Nee.”. En verder niets. Het maakt je als je leider meteen sterk en laat zien dat je je zaken onder controle hebt.
  • Als, dan”. Ook vaak gehoord. Als we dit niet zullen halen, dan zullen we dat doen. Elke veranderoperatie is op haar eigen manier omvangrijk en loopt bijna altijd uit. Realiseer je vooraf dat je met tegenvallers zal te maken krijgen, en een simpel “dan gooien de boeg maar weer om” kan niet altijd. Blijf steady op koers en herbekijk je timing tijdig. Dit kun je doen door te werken met een veranderteam dat samen met je de timing nauwgezet in de gaten houdt.
  • “Je moet niet bij mij zijn, maar bij Piet”.  Na het geleid hebben van ettelijke tientallen veranderslagen ben ik van één ding doordrongen: mensen haten per definitie verandering. Iedereen wil wel liever dat de verandering aan hem of haar voorbij gaat – hoe goed je je ook hebt voorbereid. Communicatie, geduld en het stevig neerzetten van het fundament van je verandering zijn essentieel. Investeer dan ook massaal in deze pijlers.
    .
  • Zijn we er bijna?”. Ongeduld is de meest dodelijke vijand van elke veranderslag. Leid dus je medewerkers adequaat door de verandering en manage ongeduld.

Wat zijn jouw ervaringen met het doorvoeren van change? Laat hier je ervaring achter en deel deze met collega leiders.

 

 

 

Laat een Reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

What is 12 + 8 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)