Alle wegen leiden niet naar Rome, maar naar Utrecht

Er gaat geen dag voorbij of we krijgen het onderwerp Fyra voorgetoverd op het NOS Journaal. We zien een stoere voorman van de Nederlandse Spoorwegen Bert Meerstadt het ene ferme standpunt na het andere innemen, we zien zijn Belgische evenknie hetzelfde doen en we zien de CEO van de AnsaldoBreda halstarrig zeggen dat het “maar” aan de extra hoeveelheid ijs en sneeuw die de Fyra voor haar kiezen kreeg. Wie even dieper duikt in het dossier van de Fyra, komt snel achter de feitelijke oorzaak van alle problemen, en dat is falend leiderschap en falend eigenaarschap.

Het is een eenvoudige optelsom van feiten: zet even de chronologie van de Fyra op een rij en je komt vanzelf achter de feitelijke oorzaak van de problemen:

2004

Het is 2004 als de NS een aanbesteding uitschrijft voor nieuwe treinen. Het Franse Alstom is het enige bedrijf dat ervaring heeft in het maken van hoge snelheidstreinen; het bedrijf heeft immers de Thalys gebouwd. Toch kiest de NS voor het Italiaanse AnsaldoBreda, dat alleen ervaring heeft met het bouwen van trams, metro’s en stoptreinen. AnsaldoBreda had op het moment van de aanbesteding al een slechte naam: het had al enorme vertraging met het leveren van treinen aan Denemarken. Het is heel aannemelijk dat de NS voor AnsaldoBreda koos omwille van het prijskaartje: de treinen van Ansaldo waren aanmerkelijk goedkoper dan die van Alstom.

2005

Aan het einde van 2005 wordt duidelijk dat AnsaldoBreda haar treinen niet op tijd kan leveren aan de NS. Een vertraging van ruim 2 jaar is het gevolg.

2007

In 2007 zou de Fyra moeten gaan rijden, maar de treinen zijn er nog steeds niet. AnsaldoBreda kan de treinen simpelweg niet leveren, omdat ze niet klaar zijn.

2009

Het is uiteindelijk 2009 als de Fyra eindelijk wordt geleverd – maar de trein wordt nog steeds niet ingezet: de NS twijfelt aan de kwaliteit van de treinen.

2011

De testfase duurt uiteindelijk tot 2011.

2012

Het is juli 2012, acht jaar na de aanbesteding, en de eerste treinen gaan rijden, met passagiers en een volwaardige dienstregeling.

2013

Amper een half jaar na de inzetten van de Fyra wordt zij uit de running genomen, omwille van grote technische problemen.

 

Wie het overzicht doorloopt kan niet anders dan tot de volgende logische conclusies komen:

  1. Wie heeft bij de NS de coordinatie in handen gehad van de Fyra, de voorbije 9 jaar – en waarom is er niet eerder op de te late levering en de slechte kwaliteit geanticipeerd?
    .
  2. Waarom is er gekozen voor het gunnen van de aanbesteding aan een bedrijf van wie op dat moment al vast stond dat haar levering aan Denemarken dramatisch uitliep?
    .
  3. Waarom is de aanbesteding gegund aan een onderneming die geen ervaring had met het bouwen van hogesnelheidstreinen, maar met trams en stoptreinen?
  4. Waarom schiet de NS eerst nu uit de startblokken – daar waar zij dat al 3 jaar geleden had moeten doen – of eigenlijk 5 jaar geleden, toen de levering van de treinen ook hier niet conform afspraak zijn geleverd?


Alles bij elkaar resteert maar één conclusie: wie ook bij de NS nu wijst naar AnsaldoBreda, hoort ook eerst te wijzen naar de NS zelf. Dit dossier is een klassiek voorbeeld van gebrekkig management en, hoe wrang ook, van falend leiderschap.

Laat een Reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

What is 12 + 8 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)