Gepromoveerd in een leidinggevende rol? Zo stap je er goed in.

Met de beoordelingen eind vorig jaar in de achteruitkijkspiegel zijn er veel mensen voor het eerst benoemd in een leidinggevende positie. Maar hoe stap je het beste in een nieuwe, leidinggevende baan? Vijf handvatten om een vliegende start te maken.

Starten als manager met leidinggevende verantwoordelijkheden is bepaald geen makkelijke taak. Er is vooreerst het gewenningsproces waar je doorheen moet om verantwoordelijkheid te dragen over anderen, en er is het eigen gewenningsproces: ook jij moet maar klaar zijn om je rol in al haar aspecten goed en ordentelijk op te pakken. Data liegen er dan ook niet om: 40% van de nieuw aangestelde managers verliezen hun rol binnen de 18 maanden na hun aanstelling.

Hier zijn een aantal suggesties om je succesvol de transitie te maken van je oude baan in je nieuwe, leidinggevende rol:

 1. Maak de transitie van jezelf naar anderen toe.
  Er is een hoge waarschijnlijkheidsgraad dat je in je rol ben benoemd omwille van je prestaties of het simpele feit dat je dingen voor elkaar krijgt. Nu je echter bent benoemd in een zwaardere rol is het zaak om je minder te focussen op je eigen prestaties en je meer te focussen op het bouwen van je team van medewerkers. Jij doét het werk nu niet meer – maar je laat je resultaten ontstaan door toedoen van anderen. Maak dus de transitie van het inzetten van je functionele talenten naar het aanwakkeren van de talenten van anderen.
  .
 2. Doe wat alleen jij kunt.
  Met elke promotie die je maakt, verandert de scope van je werk. In plaats van op te leveren op één vakgebied, zal je nu moeten opleveren op meerdere vakgebieden tegelijk. Vraag jezelf dus regelmatig af wat jij, en alleen jij kunt doen in het kader van het bereiken van de beste resultaten. Delegeer vervolgens de andere taken onder je medewerkers.
  .
 3. Blijf het overzicht behouden.
  Het is één van de centrale credo’s van Milovic Associates: er moet een einde komen aan de ijzeren torens waarin verschillende leiders zich opsluiten. Kom dus naar buiten. Hou overzicht over je eigen werkterrein – maar ken ook de agenda’s van je collega managers. Hou er een “van buiten naar binnen kijken” mentaliteit op na om goed en ordentelijk vast te stellen hoe en waar je je inzet het best op kunt concentreren. Als jij wilt laten zien dat je een potentieel hebt om een senior managementrol aan te nemen, laat dan zien dat je over de schutting van je eigen verantwoordelijkheden heen kijkt.
  .
 4. Ja zeggen is makkelijk, Nee zeggen is moeilijker.
  De meeste managers die ons opzoeken omdat ze vast lopen in hun werk, zijn vastgelopen omdat ze voor een groot gedeelte hun grenzen niet goed aangaven. Geef dus je grenzen goed aan: laat zien waar je je maximalen zet en wat je met de leftovers doet die je niet meteen kunt opvangen.
  .
 5. Maak het podium vrij voor je medewerkers.
  Je hebt je grenzen aangegeven. Je hebt je doelen goed bepaald. Je hebt je Key Performance Indicators bepaald. Hou je mensen nu accountable for hun resultaten – maar doe dat op een manier dat je doet onderscheiden van andere leidingevenden: biedt je support aan en maak voor het overige het podium vrij voor je team. Zij zullen, als je tenminste goede medewerkers hebt en je hebt de juiste mensen op de juiste plek benoemd, zorgen voor een manier om hun resultaten kost wat kost te behalen.

Milovic Associates heeft een uitgebreid programma aan trainingen uitgewerkt voor leidinggevenden. Kijk hiervoor op onze pagina trainingen. De coaches van Milovic Associates zorgen voor de beste ondersteuning in je leidinggevende rol; kijk hier voor meer informatie. Wil je directe, on the field support: neem dan hier contact met ons op.

Een Reactie

 1. Ellis says:

  Dag Peter,

  “40% van de nieuw aangestelde managers verliezen hun rol binnen de 18 maanden na hun aanstelling”, dat is best veel! Mag ik je misschien vragen wat de bron is van dit onderzoeksresultaat, ben wel benieuwd. Verder interessant artikel met goede eyeopeners.

  Dank & groet,
  Ellis

Laat een Reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

What is 12 + 8 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)