Strakke regie troonswisseling voorbode voor sterk leiderschap Koning Willem Alexander?

Gisteren waren we met zijn allen getuige van een bijzonder stuk nationaal gevoel: Beatrix kondigde haar aftreden aan en met zijn allen slikten we toch wel even een stukje emotie weg. Met het vertrek van Beatrix vertrekt ook een uniek stukje mens. Vonden we Beatrix bij tijd en wijlen een beetje apart, strak en afstandelijk, wist ze ons altijd ook wel te raken en een stuk gemeenschappelijk medeleven te creëren op de momenten dat er iets opmerkelijks in het Koninklijk gezin of in de samenleving gebeurde. Beatrix vormde dus wellicht een unieke mix van afstandelijkheid en laten we maar zeggen selectieve toegankelijkheid.

De aandacht van de dieper geïnteresseerde kijker gisterenavond ging echter veel meer uit naar wat er gebeurde ná de aankondiging van Hare Majesteit. We kregen hier immers een unieke inkijk in een buitengewoon strak geregisseerde opbouw van de troonswisseling – en dat allemaal in een uur tijd. Even een korte opsomming wat er allemaal bekend werd gemaakt tussen 19:15 uur en 20:15 uur:

 • Koninginnedag wordt Koningsdag, en de datum staat al meteen vast: 27 april. Aangezien Willem Alexander hierover zelfstandig kan beslissen zonder ministerieel overleg werd hiermee meteen al duidelijk dat de nieuwe vorst een einde maakt aan de traditie om de feestdag van de koning te vieren op de verjaardag van diens voorganger. Sterk en kenmerkend.
  .
 • Maxima wordt Koningin. Was dit onderwerp tot voor enige maanden nog een terugkerend onderwerp in de verkiezingen, gisteren niet meer: Maxima krijgt de titel Koningin. Bijzonder sterk.
  .
 • Maxima heeft eigenhandig aan Premier Rutte laten weten dat haar ouders niet bij de inhuldiging van 30 april aanwezig zullen zijn.
  .
 • Het nieuwe koninklijke stel blijft voorlopig in Wassenaar wonen, vermoedelijk ter wille van de kinderen. Hiermee geeft het Koninklijk paar aan zo zijn eigen prioriteiten te stellen.
  .
 • Willem Alexander gaat zichzelf Koning Willem Alexander noemen. Dit is misschien wel de meest opvallende beslissing; Willem Alexander doorbreekt hiermee immers een wel heel erg oude traditie om de koninklijke naam aan te nemen van één van de voorouders in de familie. Verstandig ook, want Willem 1 tot met 3 waren niet bepaald rolmodellen van sterke (en vooral voorbeeldgevende) leiders.

Alles bij elkaar kan niet anders dan geconcludeerd worden dat de troonsopvolging bijzonder goed en doordacht is voorbereid. Dit verdient hulde richting de nieuwe monarch, dit verdient hulde richting het Kabinet dat hiermee bewezen heeft veel neteligheden adequaat te kunnen voorkomen. Als dit gehalte aan duidelijkheid en besluitvaardigheid maatgevend wordt voor het leiderschap van onze nieuwe Koning, dan belooft het koningschap van Koning Willem Alexander veel goeds.

Laat een Reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

What is 12 + 8 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)