Niet “ik”, niet “wij”, maar JIJ is het belangrijkste woord voor leiders

Laatst werd ik gevraagd om een leider bij te staan die naar zijn eigen woorden “opvallend veel moeite” moest doen om geaccepteerd te worden door zijn team. Wat hij ook probeerde: de zachte toon, de harde toon: niets werkte. Hij wist het even niet meer en dus werd ik gevraagd om een helpende hand. In dit soort zaken vraag ik altijd een teammeeting, of een op handen zijnde presentatie van de leider in casu bij te wonen. Het werd een presentatie – en al snel werd het probleem zichtbaar.

Het zou een presentatie worden over de tegenvallende cijfers van de onderneming en als business unit leider zou mijn cliënt even de troepen toespreken en proberen iedereen weer met de neus de goede kant op te duwen. En wat deed hij dat met bravoure en moed. De tegenvallende cijfers werden gepresenteerd, oorzaken werden gezocht, analyses werden getrokken. Eenzijdig, dat wel. En de mening van het luisterende publiek (rond de 150 aanwezige personeelsleden van de business unit) werd niet gevraagd. Dat was actiepunt 1 dat ik meteen noteerde. Pas gaandeweg het verder verloop van de presentatie werd echter een veel groter probleem zichtbaar: in bijna alle gevallen dat er iets moest gebeuren, schoof mijn goed bedoelende klant niemand minder dan…zichzelf…continu naar voren als probleemeigenaar. Om en om vielen termen als “…en dat zal hoog op mijn agenda staan de komende 3 maanden…”, “…daar ga ik zeker wat aan doen…” en “…jullie kunnen wat dat betreft op mijn onvoorwaardelijke inzet rekenen!”.

In mijn werk propageer ik nog net niet het beginsel van Accountability, het nemen van verantwoordelijkheid voor je daden. Ik wijs leiders in zowel mijn blogs als op radio en televisie op hun continue verantwoordelijkheid die zij horen te nemen over en voor hun personeel. Ik heb het keer op keer over het belang om op te treden als rolmodel – maar dat betekent nog lang niet dat je als leider dan ook maar alles zelf moet doen. Je kunt wel degelijk een beroep doen op je medewerkers en vragen om inzet. Je kunt wel degelijk naar hun mening vragen. Om hun daden. Hun inbreng.

Niet “ik”, niet “wij”, maar JIJ is het belangrijkste woord voor leiders. Wat kun jij doen om mij te helpen? Wat kun jij doen om onze business unit voorwaarts te krijgen? Om onze onderneming weer op het goede spoor te brengen? Wat ga jij daarvoor doen? Vraag het, vraag het op een leuke, inspirerende manier en je zal verbaasd zijn van de resultaten.

Wat met “wij” dan? “Wij” is een prima methode om het teamgevoel aan te wakkeren – en dingen samen te lanceren. Maar om tot een echt succesvol “wij” te komen moet eerst het initiatief vanuit het individu komen, vanuit “jij” dus.

Wat zijn jouw ervaringen met dit beginsel? Is het voor jou “ik”, “wij” of ook “jij”? Deel het met ons en de andere lezers van dit blog!

 

 

 

 

Een Reactie

  1. Shazleen Sanders says:

    Heel interesant artikel, Peter. Ik vind het belangrijk om de “wij” te gebruiken als leider om inderdaad, het team gevoel te creëren. Op het werk, ben ik de laatste tijd in een situatie beland waar ik moest escaleren. De beslissende partij ligt te ver van mij af, daarom leg ik het bij mijn manager. Ik sluit mijn escalatie meeting af met de vraag “wat kan ik doen voor jou om dit op te lossen?” Hij keek verbaasd naar mij. Blijkt dat het bij een escalatie normaal was om je probleem bij je manager neer te leggen en that’s it. Zo niet bij mij, ik voel mezelf daar nog steeds verantwoordelijk voor. Dat word enorm gewaardeerd! Met de vraag “ik” is de “wij” gecreërd. En samen, werken we aan de oplossing. Dat is dus, leiderschap.

Laat een Reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

What is 14 + 3 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)