De enige leiderschapsdaad van een falend ex-President

Zojuist is bekend gemaakt dat het Openbaar Ministerie in Duitsland een strafzaak zal openen tegen oud Bondspresident Christian Wulff. Wulff, die de geschiedenis is ingegaan als de meest falende Bondspresident ooit, wacht echter een strafzaak met minimale gevolgen. Het Openbaar Ministerie is in haar aanklacht niet verder gekomen dan een aanklacht voor omkoping, en daarbij zou het gaan om een bedrag van schrik niet, maximaal € 750,-.

Christian Wulff. Ooit het oogappeltje van Angela Merkel en geliefd Minister President in het grootste bondsland van Duitsland, beoogd opvolger van Merkel voor het kanselierschap. Het afstorten van Wulf begon al bij de eerste dag van zijn aantreden als Bondspresident: de Duitsers wilden maar één man op deze plek: Joachim Gauck (de momentele Bondspresident), echter die beschikte als socialist niet over de juiste partijkaart voor Merkel. En dus werd het Wulff, die zichtbaar moeite had om zich te verenigen met het sereniteitsbeginsel dat de Duitsers zoveel verwachten van hun President: gereserveerd moet een Bondspresident zijn, altijd willen verenigen, altijd boven de partijen staan, puur en eerlijk zijn. Wulff lukte het gewoon niet.

Wulff begon dan ook missers te maken: in één van zijn eerste toespraken zei hij dat de Islam “óók een onderdeel van Duitsland is geworden”, daarmee niet een logische vanzelfsprekendheid suggererende. Wulff kwam in opspraak om de aankoop van zijn woning, waarbij hij de hypotheek eerst blijkt te hebben verkregen na een tussenkomst van een rijke zakenrelatie. Wulff bleek verder in zijn periode als Minister-President van de deelstaat Noordrijn-Westfalen wel erg veel gratis reisjes te hebben gemaakt, gratis logies te hebben aangeboden gekregen, bijzondere gunsten te hebben ontvangen.

De afgelopen dagen is er druk overleg gevoerd tussen het Openbaar Ministerie en de advocaten van Wulff. Inzet: het afkopen van Wulff van verdere strafvervolging voor een bedrag van € 20.000,- in ruil voor het laten vallen van een strafzaak waarbij enkel omkoping aantoonbaar is voor een nachtelijk verblijf in een hotel. Het zou daarbij gaan om een bedrag van hooguit € 750,-…een schijntje voor Wulff die (en dat zet veel kwaad bloed in Duitsland) aanspraak heeft gemaakt op de volledige vergoeding van € 200.000,- die een Bondspresident jaarlijks toekomt voor de rest van zijn leven als deze eenmaal gaat rentenieren.

Het niet willen ingaan op het aanbod van het Openbaar Ministerie is het laatste stukje fatsoen dat Wulff nog had kunnen laten tonen. Eerder dan makkelijk de € 20.000,- neer te leggen op tafel kiest hij nu voor publieke, negatieve, aandacht en voor een zo mogelijk nog hogere boete. Op veel sympathie zal Wulff daarbij echter niet moeten rekenen: in Duitsland staat Wulff voor de rest van zijn leven bekend als graaier, die over de rug van de kiezer heen vooral aan één iemand dacht: zichzelf.

Laat een Reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

What is 14 + 3 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)