Zo wordt een goed medewerker een hooggemotiveerde medewerker!

In deze tijden van economische recessie is het zaak het juiste personeel aan boord te hebben: personeel dat resultaten oplevert, dat een concrete en meetbare bijdrage levert aan het bedrijfsresultaat. Maar het is daarnaast ook zaak om het personeel dat je wilt behouden, binnenboord te houden. Maar al te vaak zijn immers de betere medewerkers ook die medewerkers die als eerste om zich heen kijken naar betere kansen en mogelijkheden. Hoe hou je de betere medewerkers gemotiveerd? Vijf tips.

Het is één van de meest voorkomende vragen die wij bij Milovic Associates krijgen: “De rek is er uit, en wat wij als management ook doen, dit en dit gedeelte van het personeel is niet meer te motiveren. Kunnen jullie hun inspireren?”. Het zijn voor ons  mooie en dankbare klussen – omdat we weten wat we doen en weten hoe we resultaten kunnen bereiken. Er zijn echter zeker ook dingen die je zelf kunt doen om alvast het betere personeel aan je te binden. Hier alvast wat handreikingen:

 1. Investeer in interne en externe opleidingen.
  Het is de eerste lijn op de begroting waar de meeste bedrijven op besparen in crisistijden – en nochtans is het zo belangrijk: blijven investeren in beter opgeleide medewerkers. Zelfs in crisistijden of in tijden waarin je als manager gedwongen wordt om besparingen door te voeren kun je toch (minimaal) blijven investeren in goede trainingen en opleidingen. Doe dat dan ook, en neem er de tijd voor om afgepast, toegespitst op de persoon, de juiste opleiding te kiezen.
  .
 2. Geef je betere medewerker een mentor met ervaring voor een beperkte tijd.
  Het wordt in Nederland amper gebruikt, maar in de Verenigde Staten is het dagdagelijkse praktijk: iedere medewerker krijgt een mentor toegewezen die qua ervaring kan zorgen voor begeleiding en coaching. Heel eenvoudig toe te passen en direct merkbaar in de relatie met je medewerker!
  .
 3. Zoek je medewerkers op en bied je hulp aan.
  Niets werkt zo verhelderend als direct, persoonlijk contact tussen jou als leidinggevende of directeur en je medewerkers. Zoek dus je personeelsleden regelmatig en persoonlijk op, bied je hulp aan en kijk waar je hun kunt ondersteunen. Dit leidt vrijwel direct naar een betere vertrouwensband met je personeel.
  .
 4. Leer je medewerkers hoe een voorbeeld te zijn voor anderen.
  Het is dé manier voor jezelf als manager om het onderscheid te maken: jezelf continu bewust zijn van je verantwoordelijkheid om het goede voorbeeld te stellen. Nu kun je nog een stap verder gaan: leer anderen hoe je dat doet, hoe je jezelf er op toelegt om voortdurend bewust te zijn van je handelingen en hoe je deze in balans brengt met je eigen persoonlijke waarden. Op deze manier werken heeft nog een extra voordeel: je kunt op een subtiele manier laten zien hoeveel belang jij legt op deze vorm van integriteit.
  .
 5. Leg je medewerkers uit dat iedereen een leider is.
  Het is de directe vonk die ik krijg in iemands ogen: als ik vertel hoeveel iedereen zelf een leider kan zijn in zijn of haar dagelijks werk. Van postkamermedewerker tot manager: iedereen is leider in zijn of haar vak of vakgebied, iedereen kan ergens in ‘meesteren’. Maak dit bewustzijn in je medewerkers op de juiste manier wakker en je zal versteld staan van de directe verbeteringen die dit met zich meebrengt.

Milovic Associates heeft een uitgebreid gamma aan trainingen en begeleidingsprogramma’s die je als management leren hoe talenten te identificeren, te motiveren, te inspireren en voor langere tijd te binden aan je organisatie. Aarzel niet contact met ons op te nemen voor meer informatie!

Laat een Reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

What is 14 + 3 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)