Fyra en Leiderschap: Mogen wij nu even aan de bak?!

Met de onthullingen vandaag in de Telegraaf heeft het dossier Fyra een nieuw dieptepunt bereikt. Ging het in de aanloop naar dit dossier al compleet verkeerd met de aanschaf van de Fyra (wie bestelt nou een hoge snelheidstrein bij een tram en -metrobouwer?!), ontbrak het in de bouw van de trein aan iedere controle zijdens de NS. Toen in december de eerste treinen stil stonden omdat het…ahum…sneeuwde, bleef ook de NS stil. Er gebeurde niets – ook niet toen de topman van AnsaldoBreda, de fabrikant van de Fyra, met de zoveelste belofte kwam dat de treinen spoedig zouden gaan rijden. Iedereen wist dat het niet zou gebeuren maar bij de NS geen opvolging, geen controle. Niets. Het bleef winters stil.

Een goed management zou er voor zorgen van fouten te leren. Zich herpakken. En in ieder geval klaar staan als het dossier weer in de actualiteit zou komen. Scenario’s klaar hebben liggen. Niets daarvan: zelfs op de berichtgeving van vanochtend die kennelijk in allerijl de lucht in wel geslingerd omtrent het vertrek van NS topman Meerstadt ontbrak iedere regie. Kennelijk was de enige instructie die de perswoordvoerder had meegekregen het voortdurend blijven vermelden dat Meerstadt zou vertrekken en vooral over de Fyra geen enkele uitlating te doen. Een en ander leidde vanmorgen tot een uitermate pijnlijk interview op Radio 1. We kunnen dan wel lachen om de Belgische Spoorwegen die met prehistorische treinen over het Belgische spoorwegennetwerk dendert, maar duidelijke taal spreken richting de pers kunnen ze daar in ieder geval wel.

Dus lieve NS, als jullie het zelf al niet kunnen, mogen wij dan even aan de bak? Wij richten graag voor u een aantal zaken in:

 1. Leiderschap. Het dossier Fyra vraagt om één duidelijke leider die verantwoordelijkheid neemt en toont. Heldere, transparante, regelmatige communicatie richting het kabinet, de aandeelhouders, de pers en de reizigers. Op gezette en dusdanig regelmatig ingeplande tijdstippen dat het voorspelbaar wordt.
  .
 2. Duidelijkheid. Eenduidige communicatie. Eenduidig protocol. Helder en duidelijke, ondubbelzinnige taal. Kort en krachtig. Dit is wat we gaan doen als NS met de Fyra, op die en die manier, binnen dat en dat concrete tijdskader. Concrete, duidelijke data die ondubbelzinnig helder en duidelijk zijn. Meetbaar en wel.
  .
 3. Strakke regie. Als de trein wordt afgeschaft, is dit het tussentijdse back-upplan en komen we dan met een nieuwe planning omtrent de uiteindelijke oplossing die zoveel zal kosten aan de belastingbetaler en de reiziger (want die zal linksom dan wel rechtsom worden geconfronteerd met een prijsverhoging).
  .
 4. Degelijkheid. De voornaamste en eigenlijke enige reden voor het destijds kiezen van de Fyra was het prijskaartje. De treinen van AnsaldoBreda scheelden aanzienlijk qua prijs vergeleken met de treinen die het Franse Alstom (de fabrikant van de Thalys) kon bouwen voor de NS. Nu we alles bij elkaar bijna een miljard zullen kwijt zijn als verlies aan de Fyra (600 miljoen direct verlies voor het niet doorgaan van totaal 9 treinen, plus kosten) zal er een automatische neiging zijn om maar weer voor een goedkoop alternatief te gaan. Toch is  de enig juiste strategie om nu finaal te kiezen voor drastisch foutherstel en te komen met degelijke treinen.
  .
 5. Verantwoordelijkheid. We begrijpen best dat de overheid een harde hand wil hebben in de verdere voortgang van dit dossier. Door alle fouten die zijn gemaakt kan dat nu ook niet meer anders. Desondanks vraagt dit hoofdpijndossier nu ook om een leider die duidelijk de verantwoordelijkheden markeert: hier begint de verantwoordelijkheid van de NS, daar houdt deze op, en hetzelfde voor wat betreft de politiek. En ach als het dan toch over de politiek gaat, laten we dan ook voor eens voor altijd vaststellen wie dan aldaar de echte verantwoordelijkheid heeft gedragen en wie dat nog zal doen.

Moeilijke dossiers vragen primo om één ding: leiderschap. Laten we daar nou experts in zijn. Onze lijnen staan open – en wij durven verantwoordelijkheid wél te nemen, te dragen en door te voeren.

Laat een Reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

What is 14 + 3 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)