De kunst van het geven van waardering

Ik heb het overgrootste gedeelte van mijn werkende leven leiding mogen geven aan vaak zeer getalenteerde mensen. Al snel leerde ik dat het geven van waardering essentieel is voor het laten landen van ieder goed management. Pas later leerde ik dat gericht waarderen nóg effectiever is: niet alleen waarderen dus, maar ook precies aangeven wat je dan zo waardeert. Puurheid en persoonlijkheid gingen al snel centraal staan in mijn leiderschapsmodel.

Hier zijn mijn principes als het gaat om het geven van waardering:

 1. Geef je waardering goed omschreven.
  Het simpelweg toeroepen van “goed gedaan” of “goede resultaten, mijn complimenten” is dan misschien ten opzichte van andere leiders die nooit waarderen onderscheidend, maar écht aankomen doen gerichte vormen van waardering. “Het was mooi om te zien hoe je in je presentatie aangaf waar de omslag is gerealiseerd” houdt niet alleen je waardering in, maar laat bovendien zien dat je gemotiveerd hebt geluisterd. Een dergelijk compliment komt veel beter aan, het realiseert verbinding en boven alles: het opent de weg naar een leuke discussie waar jij dan weer meer kunt bijsturen, mocht dat nodig zijn.
  .
 2. Verbind waardering met actie.
  Mooi! Je hebt op de juiste manier waardering getoond, je bent specifiek geweest en je hebt laten zien dat je waardering echt gemeend is. Zorg nu voor het echte afmaken: verbind je waardering met een concrete vorm van actie. Maak een follow-up taak in je agenda en kom over 3-4 dagen terug op de waardering die je gaf. Het signaal dat hiervan uit gaat is ongekend krachtig en het geeft aan dat je echt geraakt bent en ook dat je iets met je waardering wilt en kunt doen.
  .
 3. Waarderen is geen podium voor het geven van verkapte kritiek.
  Dodelijk voor je leiderschap: het verpakken, hoe goed bedoeld ook, van kritiek in je waardering. Dus niet “Mooie presentatie, maar denk er aan dat ik denk toch dat je je eens moet richten op de inkoopafdeling. Dat gaat toch echt niet goed!”. Als je waardeert, doe dat dan ook gemeend en ga je niet meteen richten op zaken die je eigen positie beter maken. Daar zijn andere momenten en gelegenheden voor.
  .
 4. Verwar waarderen niet met beleefd zijn.
  Waarderen is pas echt waarderen als je het meent. Als je waarderen verwart met opmerkingen als “Heel erg bedankt voor je hulp” of “Stuur je me presentatie na? Dank je wel!”, dan ben je hooguit beleefd, maar waarderen doe je niet. Waarderen begint met een gemeend compliment, waar je een concrete actie aan verbindt.
  .

De tussenkomsten van Milovic Associates zijn er altijd op gericht verandering en verbetering samen te laten gaan met vernieuwing en inspiratie. Voor een uitgebreid dienstenaanbod: kijk naar onze Producten en Diensten, voor onze trainingen in leiderschap: zie onze compleet vernieuwde trainingspagina.

Laat een Reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

What is 14 + 3 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)