Zo blijft je leiderschap zichtbaar in lastige discussies

Geen enkele leider zal het kunnen vermijden: in situaties terecht komen waar lastige discussies moeten gevoerd worden. Toch wil je als leider er op toezien dat uiteindelijk je doelen niet uit het oog worden verloren. In onze begeleidingsgesprekken met managers en directeuren trainen wij op de 3 belangrijkste criteria als het gaat om discussies voeren: natuurlijk gedrag, rust en stabiliteit houden en het vermijden van overbodig emotioneel gedrag.

Hier alvast 4 tips hoe je zelf een aanvang kunt maken:

 1. Vergeet nooit dat je het rolmodel bent.
  Je bent het, het wordt van je verwacht en je ontkomt er niet aan: als voorman of voorvrouw van een groep mensen wordt van je verlangd dat je het rolmodel bent. Zo ook in discussies. Hou het dus altijd beschaafd, let op je uitstraling, verhef je stem niet.
  .
 2. Ga de discussie vooral niet zitten voorbereiden.
  Discussies voeren betekent primo facto een gesprek voeren. Je gaat dus geen kunstje doen of een toneelstuk gaan opvoeren dat je de avond van te voren hebt geoefend. De beste discussies zijn die discussies die niet voorbereid zijn.
  .
 3. Stel je open en kwetsbaar op.
  Ik ben de tel kwijt geraakt hoe vaak ik mij heb laten overtuigen van mijn tegenstander van zijn gelijk. En evenveel heb ik vervolgens mijn standpunt aangepast – tot even grote verbazing van de andere deelnemers aan de discussie. Heeft dat mijn positie geschaad? Absoluut niet. Doordat ik mij open opstelde en gemotiveerd luisterde bracht het mij juist veel meer op – nog los van het feit dat dit een omgekeerd positief effect had op alle andere discussies die ik vervolgens voerde en waarbij ik wél mijn poot heb stijf gehouden!
  .
 4. Ga nooit uit van aannames.
  Het is het meest nefaste in elke werkomgeving en in elke relatie: werken vanuit een aanname of een zichzelf aangenomen veronderstelling. Killing voor iedere poging om te komen tot een goede verhouding. Doe dat dus nooit.

Wat zijn jouw ervaringen in het voeren van discussies in een professionele omgeving? Deel je ervaring met anderen en reageer!

Laat een Reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

What is 14 + 3 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)