Falend leiderschap en vakbonden oorzaak van debacle KLM/Air France

Dat KLM/Air France vandaag komt met de mededeling dat zij ook nog het volgende kwartaal dieprode cijfers zal moeten laten zien, kan vriend noch vijand verbazen. KLM/Air France is namelijk een opeenstapeling van verkeerd genomen beslissingen. Om te beginnen is er de met veel poeha aangekondigde start van voormalig Minister van Verkeer Camiel Eurlings als topman van KLM op 01 juli 2013. Zelden is een bewindsman gestart bij een onderneming, om vervolgens zo totaal in de anonimiteit te belanden. Eurlings heeft zelf altijd een beleid gevoerd van zichtbare aanwezigheid voor de camera’s en zichtbare afwezigheid tussen zijn mensen.

Vervolgens is er de naïviteit van KLM zelf. Ik heb jaren gewerkt met bedrijven die op de een of andere manier gelieerd waren met Frankrijk – en er is één ding wat iedere directeur weet: daar waar Belgen met een baksteen in hun maag zijn geboren, zijn Fransozen geboren met bloed dat hunkert naar staken. Een gemiddelde onderneming in Frankrijk kent minimaal 3 stakingen op een boekjaar, dus nu verkondigen dat de slechte cijfers te wijten zijn aan de personeelsstakingen bij KLM/Air France is wel heel erg grove mosterd na de maaltijd.

Tot slot zijn er mijn altijd terugkerende vrinden van de vakbond. Ik heb altijd gezegd dat vakbonden nodig zijn voor goede en gezonde verhoudingen in het bedrijfsleven en voor een zeker evenwicht dat moet behaald worden. Ik heb echter ook altijd al gezegd dat het staken een prehistorisch machtsmiddel is dat bij wet zou moeten verboden worden. Al meerdere keren heb ik de vakbonden uitgenodigd om eens een goed en open gesprek te voeren over welke middelen veel effectiever zijn om een onderneming op de knieen te krijgen, maar op die uitnodiging is nooit ingegaan zijdens de vakbeweging. Misschien dat dan toch het staan in de modder op een regenachtige ochtend en het barricaderen van toegangspoorten de kleine jongetjes wakker maakt in onze vakbondsleiders en dat dat gevoel prevaleert boven de continuïteit van een onderneming.

 

Laat een Reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

What is 12 + 8 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)