De Milovic Methode

De Milovic Methode

Leiderschap is Duidelijkheid.

Toen wij in 1998 startten met onze interventies als crisis managers ondervonden wij al snel hoe groot de impact kan zijn van goed ingezet leiderschap in het bedrijfsleven en bij de overheid. We wilden dan ook alles weten over leiderschap: doken diep in de boeken in Nederland, Duitsland, Frankrijk en de USA en leerden alles wat er ook maar te leren viel op het vlak van leiderschap. Onze kennis hebben we gecombineerd met onze eigen visie op het gebied van leiderschap. Gecombineerd met onze eigen opvattingen en de waarden waar wij voor staan is hieruit uiteindelijk de Milovic Methode ontstaan. Het is naar onze mening een radicaal vernieuwende leiderschapsmethode die het beste garant staat voor een open, toegankelijk, productief en aangenaam werkklimaat, in combinatie met een verscherpte focus op het versneld bereiken van resultaten en doelstellingen.

Duidelijkheid is één van de belangrijkste speerpunten bij de interventies van Milovic Associates. De Milovic Methode, de methodiek die wij voorstaan als wij onze tussenkomsten uitvoeren, voorziet in het terug brengen van rust en stabiliteit op de werkvloer, in combinatie met sterk leiderschap dat aanspreekt en motiveert. Duidelijkheid is daarbij een vanzelfsprekende drager. Wie immers duidelijk communiceert, in een sfeer van openheid en van aanspreken en uitspreken, zorgt voor helderheid en medewerkers die zich geïnformeerd en betrokken voelen.

De Milovic Methode is een methode die het gevolg is van vele jaren onderzoek in binnen en -buitenland, aangevuld met waarden die passen bij de huidige turbulente tijden.

De Milovic Methode omvat de volgende beginselen:

 • Leiderschap begint met het kennen van je eigen waarden, zowel op het persoonlijke als op het zakelijke vlak. Zowel voor jezelf als voor je organisatie.
 • Wie een positie als leider heeft, kent zijn eigen persoonlijkheid en weet deze continu bij te schaven. Zonder sterke persoonlijkheid geen leiderschap.
 • Een sterk leider met een sterke persoonlijkheid kent zijn kwetsbare kant en laat deze zien. Leiderschap zonder voelbare kwetsbaarheid is uit de tijd.
 • De stoflaag moet af van de vele missies, visies en mission statements. Of je hebt een missie en visie die leeft binnen je organisatie, die iedereen kent en herkent, of je werkt zonder missie en visie.
 • Echte resultaten worden alleen verkregen in organisaties die een goed toegepaste openheid aanhouden en daarnaast een beleid hanteren dat gebaseerd is op helderheid en duidelijkheid.
 • Leiden volgens de Milovic Methode gebeurt met management dat staat tussen en naast de medewerkers.
 • In de Milovic Methode wordt leiderschap bedreven met een actief complimenteerbeleid. Dit beleid wordt structureel doorgevoerd binnen de organisatie en geïnstitutionaliseerd.
 • Echt leiderschap begint met het onderkennen, aanwakkeren, opzoeken en waarderen van talenten en de puurheid van het individu.
 • Na het in kaart gebracht hebben van de talenten dient de juiste persoon op de juiste plaats te worden gezet.
 • Zo goed als we het ook voor hebben met onze medewerkers, zo duidelijk kunnen we ook zijn: met de Milovic Methode komt er een abrupt einde aan geneuzel, getreuzel en gepruts (!). We willen als organisatie immers meters gaan maken!
 • Elkaar rechtstreeks aanspreken en uitspreken moet weer normaal worden. Het wordt tijd dat de vergaderingen weer beginnen tijdens de vergaderingen – en niet na afloop er van bij de koffieautomaat.
 • Met de Milovic Methode spelen ego’s niet langer de centrale hoofdrol in een organisatie, maar neemt passie het over.

Wilt u meer weten of heeft uw organisatie behoefte aan de Milovic Methode? Neem dan hier contact met ons op.

 

De Milovic Methode