Blog

Leiderschapsvraag 4:
10 juni 2015

Leiderschapsvraag 4:

Wat zijn de voornaamste kenmerken van een slecht leider?

Elke dag beantwoordt expert in leiderschap Peter Milovic een actuele vraag rondom het thema leiderschap. Of het nu gaat om praktisch leiderschap, how to's, of vragen inzake een actueel thema: stuur uw vraag naar peter@milovic.eu en wij publiceren hier elke werkdag Peter's reactie.

Journalist en redacteur Joop S. uit Leiden legt vandaag de 4e leiderschapsvraag in deze reeks voor aan Peter : Wat zijn de voornaamste kenmerken van een slecht leider? Wanneer kun je echt zeggen dat een leider niet kundig is?

Peter: "Er zijn flink wat antwoorden mogelijk op deze vraag. Laat ik mij beperken tot de "ergste in zijn soort".... Op de eerste plaats: schreeuwen en agressief gedrag. Dat kan anno 2015 echt niet meer en moet mijns inziens leiden tot onmiddellijk ontslag. Op de tweede plaats: gebrek aan empathie. Wie niet kan voelen, wie niet kan meeleven, hoort niet op een leidinggevende positie. Op de derde plaats: voortdurend op zoek gaan naar een compromis. Als leider hoor je ook stelling durven in te nemen. En dan zijn er nog veel meer; denk aan "te bazerig" overkomen, "alles zelf willen doen" en "wishy-washy zijn". Overall geldt: een modern en inspirerend leider moet je niet herkennen aan zijn nadrukkelijke aanwezigheid, maar aan de ver doorgedreven rust en balans onder zijn medewerkers." Heb jij ook een vraag over leiderschap? Stuur deze in naar peter@milovic.eu en lees hier binnenkort Peter's antwoord.